Egy pillanat... Az oldal pikpak betöltődik :)

Dönthetek-e érzelemből kockázat nélkül?

Az elmúlt időszakban több konzultáción is szóba került, hogy egy-egy jelentős döntést mi alapján érdemes meghozni.

Talán veled is előfordult, hogy egy projekt során megszámlálhatatlanul sok lehetőség közül kellett döntened (először szűkítened), és ekkor kifejezetten nagy volt a hibázás lehetősége, hiszen manuális / emberi döntésekben nagy szerepet kapnak az érzelmek. Ráadásul emberként úgy működsz, hogy minél többet döntesz, annál jobban elfáradsz (egy nap végére, vagy egy projekt előrehaladtával).

De akkor mit tehetünk azért, hogy ne zárjuk ki teljesen az érzelmeinket, azonban csökkentsük annak a kockázatát, hogy mégis félrevisz a döntéseinknél?

Szóval a megtartott konzultációk során az fogalmazódott meg bennem, hogy szükséges, hogy legyen egy olyan objektív döntési mechanizmusod, ami elvégzi számodra a munka dandárját. (Ez lehet egy munkatárs, vagy egy automatizmus.)

Ennek feladata, hogy a végtelen számú lehetőséget leszűkíti 4-5 potenciális megoldásra, ahol viszont már szerepet kaphatnak az érzelmek, hiszen a megmaradó lehetséges scenáriók mindegyike megfelel a szükséges objektív kritériumoknak. Ha létre tudsz ilyen mechanizmusokat hozni a szakmai vagy a magánéletedben, akkor garantálom, hogy sikerre vagy ítélve, ugyanis még mindig dönthetsz az ösztöneidre hallgatva a preferenciáid szerint, de ez számottevően kisebb kockázatot jelent.

 

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Reggeli frissítő gondolatok!

Iratkozz fel, hogy megnézhesd a Reggeli Frissítőket a Youtube-csatornámon keresztül, hogy megtudd hogyan válhatsz hiteles szakértővé a saját területeden!
Megnézem a videókat
Pető Bence © 2018 Adatvédelmi nyilatkozat
Mobil verzió: Enabled