Egy pillanat... Az oldal pikpak betöltődik :)

A tanulási tölcsér tanulságai

Az 1960-as évek végén elvégeztek egy kutatást, amely kimutatta, hogy milyen hatékonysággal marad meg az információ 2 héttel azt követően, hogy tanulás során találkozol vele. A felmérés akkor talán nem várt eredményt hozott, de azóta már aligha vagyunk meglepve az számokat és összefüggéseket szemrevételezve.

Miért is mutatom meg neked ezt a tölcsért?

Azért, mert tudnod kell, hogy nem mindenki ugyanúgy tanul, ráadásul nem minden tanulási forma ugyanolyan hatékony.

Ezért a kötelességed, hogy minél több formában csomagold be a tudásodat, sőt amennyiben lehetőséged van rá, akkor vegyítsd is más típusú tanulási módozatokkal.

***

Brendon Burchard szerint összességében öt módja van annak, hogy a követőidet edukáld.

1. Olvasás útján történő tanulás
Ez az a formája a tudásszerzésnek, amely a legnagyobb erőfeszítést követeli meg a befogadó részéről, ráadásul az olvasás az, ami hosszútávon a legkisebb százalékban marad meg. Ezzel együtt ez a leginkább klasszikus formája az edukálásnak.

2. Auditív úton történő tanulás
Vannak, akik hallgatás útján szeretnek tanulni. Én is közéjük tartozom, mert szeretem, hogy közben tudok mást csinálni – sétálni, utazni, autót vezetni, takarítani, stb.

3. Vizuális úton történő tanulás
A vizuális típusok gyakran választják ezt a módot a tanuláshoz. Szerencsére egyre több formája válik elérhetővé az effajta információszerzésnek. Amikor egy tananyagot nem csak olvasol, vagy hallgatsz, hanem közben nézni is tudsz, akkor az információ hosszú távú megmaradása sokkal valószínűbb.

4. Személyes részvétel általi tanulás
Vannak olyan követők, akik személyesen akarnak tőled tanulni, és ezért szívesen áldoznak egy egész napot (vagy akár többet is) arra, hogy egy élő rendezvényen közvetlenül tőled szerezzenek információt, és az interaktivitásukkal akár alakítsák is a programot.

5. Folyamatos képzési szisztémában történő tanulás
A tanulás ezen formája jóval mélyebb lehetőséget biztosít a tudás elsajátítására, ugyanis ez a szolgáltató részéről is egyfajta személyre szabottságot feltételez. Ráadásul az elméleti tudás megszerzése mellett, nagy figyelmet fordítanak az ilyen programok a gyakorlatba való átültetésre is.

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Reggeli frissítő gondolatok!

Iratkozz fel, hogy megnézhesd a Reggeli Frissítőket a Youtube-csatornámon keresztül, hogy megtudd hogyan válhatsz hiteles szakértővé a saját területeden!
Megnézem a videókat
Pető Bence © 2018 Adatvédelmi nyilatkozat
Mobil verzió: Enabled