fbpx

Egy pillanat... Az oldal pikpak betöltődik :)

A könyvírással kapcsolatos félelmekről

Éppen ma délelőtt olvastam Po Bronson-tól – akit az egyik nagy példaképem Brendon Burchard ajánlott – a következőt: „A félelem hiánya nem bátorság; a félelem hiánya mentális betegség.” Teljesen normális, hogy vannak félelmeink, és az is, hogy befolyásolják a döntéseinket. A félelmeink a múltból erednek, és a múltbeli tapasztalatokkal függenek össze.

Nem is az az ártalmas, hogyha megfelelő keretek közé tudjuk szorítani a félelmeinket, hanem sokkal inkább az, amikor gúzsba kötnek bennünket, és emiatt cselekvőképtelenné válunk.

Sokan vannak, akik emiatt mondanak le arról, hogy álmaik életét éljék, vagy hogy megvalósítsanak olyan projekteket, amik után méltán lehetnek büszkék ők – és persze a környezetük is – saját magukra.

Ez a tapasztalatom a könyvírással kapcsolatban is. Azokat, akik nem követik az álmaikat, mindösszesen két elemi félelem tarthatja vissza:

1. A könyv terjedelmével kapcsolatos félelem. Amikor könyvről beszélünk, akkor sokan a Harry Potter-re, a „Háború és békére”, vagy valamilyen Dosztojevszkij-regényre gondolnak. Azt javaslom, hogy a fikciós könyvek, illetve a regények írását hagyjuk meg a hivatásos íróknak; azoknak, akik milliókat szórakoztatnak, és szépirodalmi műremekekkel teszik színesebbé az olvasni szerető társadalom mindennapjait.
A mi célközönségünk: a témánk iránt érdeklődő, gyakorlati információkra vágyó olvasó. Ebből következően sokkal inkább az a feladatod, hogy a tudásod esszenciáját és az eddigi élettapasztalatodból származó bölcsességeket foglald össze, és emellett mutass utat, hogyan tovább!

2. A megírásra képtelenségtől való félelem. Amiben nem tudsz hinni, azt előbb-utóbb fel fogod adni. Pedig arra, hogy lehetséges a küldetés, több millió könyvíró példája a garancia. Nem viccelek: az USA-ban a könyvírásról szóló blogok, webinárok, könyvek egyik hívószava, hogy „angolból megbuktam, mégis bestseller-író vagyok”.
Egyébként szerintem ez a félelem is egy tévhitre vezethető vissza. Arra, hogy egy könyvíró egy nyugodt vasárnap délután nyit egy üres dokumentum-fájlt, és elkezd írni. Szavakat, mondatokat, sorokat, bekezdéseket. Akkor most nagyon figyelj: amikor könyvkiadásról beszélünk, akkor Te a szerző vagy, és nem az író! Mi a különbség a kettő között? A szerző nem más, mint a könyvkiadás vállalkozója: felügyeli és menedzseli a folyamatot, megkeresi az egyes területek szakértőit, és munkájukat összehangolja, koordinálja.

 

Van más kifogás? Ha neked más lenne az indokod arra, hogy nem kezdtél még bele, akkor gyere és írd meg kommentben vagy e-mailben, és megígérem, hogy személyesen fogok rá válaszolni neked!

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Reggeli frissítő gondolatok!

Iratkozz fel, hogy megnézhesd a Reggeli Frissítőket a Youtube-csatornámon keresztül, hogy megtudd hogyan válhatsz hiteles szakértővé a saját területeden!
Megnézem a videókat
Pető Bence © 2018 Adatvédelmi nyilatkozat
Mobil verzió: Enabled