Egy pillanat... Az oldal pikpak betöltődik :)

2 tipp, mielőtt belevágsz a közösségépítésbe

Szeretettel üdvözöllek!

Az elmúlt időszakban többen kerestek meg, hogy adjak tippet, hogyan kezdjenek bele a közösségépítési stratégiájuk kidolgozásába. Bár ők elsősorban közösségi médiában történő jelenlétre akarták ezt fókuszálni, én inkább két tippet osztottam meg, ami nélkül minden Facebook-poszt, blogbejegyzés és médiaszereplés teljesen „felesleges”.

  1. Legyen világos, konkrét célod!

Hogyha stratégiát akarsz tervezni, akkor szükséges, hogy legyen víziód arról, hogy hova akarsz eljutni 2-5 éven belül. Tudod: „A céltalan hajósnak nem kedvez semmilyen szél”. A célod azonban nem állhat csupán annyiból, hogy embereket vezetsz, hanem tartalmaznia kell a közösség küldetését, értékeit, és egyéb rendező elveit is. Tudd, hogy milyen változást hozol mások életébe, a családjuk életébe; és persze azt is, hogy kinek való a közösséged, és kinek nem.

  1. Készülj fel mentálisan a vezetésre!

Már az 1. szűrőn is sokan elbuknak, de ez még veszélyesebb! Sok közösséget látok, amely szépen elindul, megvannak az értékei, ami köré szerveződik, a tagok kedvelik is egymást, azonban egyszerűen eltűnik a vezető. Az ok pedig nem más, hogy nem tekint saját magára vezetőként, és ennek a böjtje akkor következik be, amikor a közösség válsághelyzetbe vagy krízisbe kerül.

Főkérdésem: „Te már most vezetőnek tartod magadat? Követnéd saját magadat?”

Ha erre a kérdésre nem egyértelmű „igen” a válaszod, akkor még hosszú út áll előtted. De megnyugtatlak: vezetőnek senki sem születik. Vannak, akik rátermettebbek, de a „vezetővé válás” nekik is egy döntés. Seth Godin szerint a karizma a vezetéssel alakul ki. Az nem lehet karizmatikus, aki nem vezető; következésképpen előbb válik vezetővé az ember, mielőtt ezt a képességet kifejlesztené („educo”) magában.

Az a javaslatom, hogy vegyél elő egy lapot, és írd fel, hogy:

  • már most mik azok a tulajdonságok, ami miatt követhető vagy? Ami miatt követnéd saját magadat?
  • aztán pedig azt is, hogy: mik azok a tulajdonságok, amit fejlesztened szükséges saját magadban, hogy követendő példaként tudj magadra tekinteni!

Dolgozz rajta bátran! 🙂

 

P.S.: Hogyha szeretnél motivációt szerezni a vezetéshez, és meg akarod ismerni, hogy milyen egy véleményvezér életstílusa, akkor ajánlom figyelmedbe a Követőből véleményvezér c. könyvemet: petobence.hu/bizalomepito

Te mit gondolsz? Szólj hozzá!

Szólj hozzá!

Reggeli frissítő gondolatok!

Iratkozz fel, hogy megnézhesd a Reggeli Frissítőket a Youtube-csatornámon keresztül, hogy megtudd hogyan válhatsz hiteles szakértővé a saját területeden!
Megnézem a videókat
Pető Bence © 2018 Adatvédelmi nyilatkozat
Mobil verzió: Enabled